Pod pokličkou Honors #3: Etiketa

V předchozím díle Pod pokličkou Honors se naši nováčci potkali se svými spolužáky v podůhuří Krkonoš. Dnes jsme však vyměnili bundy a mikiny za padnoucí saka a překrásné šaty. Čekal nás totiž neobyčejný den – etiketa s panem Ladislavem Špačkem. 

Pod taktovkou velikána české etikety jsme se přiučili, kdo koho a jak zdraví a oslovuje, kdo do místnosti vstupuje jako první či co si obléct na jakoukoliv příležitost. Že toto vše bravurně ovládáte? A víte, kolik má pan Špaček košilí nebo co považuje britská královna za nejobtížnější část své výchovy? To a mnohem více jsme se dověděli v první části programu. 

Ve večerní části programu si pánové udělali four-in-hand do kenta nebo uvázali winsdor na žraloka a nazuli derby nebo oxfordky (nebojte se, pan Špaček Vám vše vysvětlí). Dámy se oblékly v souladu s módou na večerní banquet a společně jsme vyrazili na luxusní 6-chodovou večeři do hotelu Aria. Museli jsme si dávat pozor, abychom nedávali ruce pod stůl či omylem nesnědli sousedovi kus pečiva, u toho mnozí z nás poprvé vysrkli ústřici a oloupali krevetu. 

Zkrátka den to byl nabitý od rána do večera. A jak si Etiketu užili ostatní Honorsáci? Pojďme společně nahlédnout, co se skrývá pod pokličkou Honors. 

Jak to vidí studenti 

Dnu stráveném s Ladislavem Špačkem není co vytknout. Přínosný pro nás všechny byl jak dopolední workshop, kdy jsme se dozvěděli něco o vhodném oblékání a chování se na veřejnosti, tak následná večeře, kdy jsem se kromě královského jídla přiučili také pravidlům stolování. Jsem si jistý, že každý z nás si z toho mnoho odnese i do každodenního světa. Honorsák Jarda 

Líbilo se mi úplně všechno, od harmonogramu, hotelu až po přátelské chování všech včetně pana Špačka a číšníků. Jenom u poledního rautu mohlo být více jídla. Honorsák Vojta 

Bylo to super skvělý. Všechno se mi líbilo a nemám žádné výtky. A ta knížka byla moc fajn. Jenom bych u Špačka uvítala, kdyby mluvil víc o ženském oblečení… Honorsačka Terka 

Zapoj se do diskuze na našem Facebooku 

Chceš vidět víc? Mrkni na náš Instagram.