2023 – Oslo+Bergen/Norsko

Díky našemu firemnímu partnerovi, společnosti Metrostav, jsme se se studenty v roce 2023 vrátili do Norska. Tentokrát do měst Oslo a Bergen.

Kousek od Osla nám představitelé Metrostavu, v Norsku působící jako Metrostav Norge, měli za úkol vysvětlit jako nestavařům, jak vůbec funguje stavební výroba, jak probíhá technologie ražby a jak se české firmě podniká ve Skandinávii. Byli jsme uvítáni v dělnické svačinárně a pomocí prezentace, flipchartu a názorných pomůcek nám byla dokonale vysvětlena metoda DRILL & BLAST. A následně nás, již poučené, vzali do tunelu.
V tunelu jsme byli dokonce svědky odpalu! Zažili jsme si kousek ražby na vlastní oči, uši i nos. Cílem akce bylo ukázat, jak vypadá velké stavebnictví. Že je potřeba velkého nasazení mnoha lidí, aby se pak ostatní mohli projíždět tunelem. Že je v něm při výstavbě tma, hluk, prach a bláto, ale lidi, co tam jsou, to milují a jsou ochotni stavbě mnoho obětovat. Že se v prostředí, kde platí slovo, podniká lépe. A že stále máme zlaté české ruce a chytré české hlavy a můžeme být na naše lidi pyšní i ve světovém srovnání.

V Bergenu nás pak čekala prezentace firmy Grieg Seafood s následnou diskuzí. Dozvěděli jsme se vše o chovu lososů a také je samozřejmě ochutnali.

2023 – Oslo+Bergen/Norsko