2022 – Istanbul/Turecko

Po dlouhé pandemické pauze jsem se s Honors studenty mohli opět podívat za hranice ČR, tentokrát do Istanbulu. 

 

První den se nesl ve znamení stavebního průmyslu díky společnosti Metrostav, jejíž dceřinná společnost Metrostav Ankara rozšiřuje hromadnou dopravu v Istanbulu o podzemní lanovku, která má propojit metro s trajektovou dopravou na Bosporu. Studenti mohli zjistit, jaké to je, účastnit se veřejných zakázek v Turecku a vytvářet joint ventures v mezinárodním měřítku. Díky zkušenostem hlavního stavbyvedoucího tureckých projektů za Metrostav Marku Gasparovičovi lépe poznali rozdíly kultur i rozdíly v realizaci projektů a jejich naplňování. Na exkurzi je doprovodil i personální řiditel Metrostavu Ladislav Profota, který studentům přiblížil rozdíly, hrozby i příležitosti trhu práce v České republice a Turecku a nastínil jim některé z projektů, které Metrostav v Česku realizuje, aby zatraktivnil řemeslo mladým lidem.

 

Prohlídky podzemní lanovky se zúčastnil i generální konzul České republiky v Istanbulu  Jiří Čistecký, který dodal debatě globální měřítko a úhel pohledu na Turecko i z jiných odvětví.

 

Za pomoci generálního konzula Čisteckého získali studenti možnost projít si jednu z textilních oblastí Istanbulu, která se zaměřuje na prodej hotového oblečení retailerům. Díky podnikateli Özcanovi Kore, který má pracovní a podnikatelské zkušenosti z celého světa (Českou republiku nevyjímaje) se exkurze uskutečnila v oblasti o velikosti 24km2. Podnikatel Kore hovořil se studenty plynnou češtinou, srovnával různé trhy ať už kulturně či ekonomicky a navštívil se skupinkou i několik spřátelených podniků, ve kterých se studenti mohli dostat opět k jiným úhlům pohledů podnikatelů z textilní praxe.

 

Jedním z nejpřekvapivějších a nejpříjemnějších zážitků byla pro studenty všudypřítomná pohostinnost, kterou zažívali na každém kroku a ochota podělit se o své znalosti se zvídavou skupinou. Dozvěděli se, že v každém podniku je nepostradatelná pozice tzv. čajařky, která se stará o to, aby měl každý vždy po ruce čaj, o čemž se studenti přesvědčili na vlastní kůži.

 

2022 – Istanbul/Turecko